Sunday, January 20, 2013

در سوئد نخست وزیر عضوی از یک گروه است


چند وقت پیش تلویزیون سوئد مستندی سه قسمتی درباره اولاف پالمه، نخست وزیر پیشین سوئد پخش کرد. اولاف پالمه مدت زیادی رهبر حزب سوسیال دموکرات سوئد بود و چندین سال هم نخست وزیری این کشور را برعهده داشت تا اینکه در سال 1986 ترور شد. وی شخصیتی به شدت محبوب در سوئد است و تقریبا در اکثر شهرهای این کشور خیابانی به نام خود دارد.

این مستند زندگی سیاسی پر فراز و نشیب پالمه را به تصویر کشید اما یک مسئله بیشتر از هر چیز دیگری ذهن مرا به خود درگیر کرد. در جایی از فیلم پالمه در یک مصاحبه گفت: « در سوئد نخست وزیر عضوی از یک تیم است.» آنچه که پالمه گفت هیچ ارتباطی به شخصیت او ندارد. این مسئله ای کاملا سوئدی است که در کلام نخست وزیر جاری شد. در این کشور تیم و کار تیمی بسیار اهمیت دارد. در "مدل سوئدی" همراهی و کار جمعی بسیار مهم اند و نظام آموزشی از همان کودکی بچه ها را طوری تربیت می کند که قادر باشند در قالب یک تیم فعالیت کنند و به نظرم یکی از دلایل اینکه سوئد همواره به عنوان یکی از موفق ترین کشورهای جهان مطرح است این نکته است.

از وقتی که وارد این کشور شدم اهمیت شوراها، اتحادیه ها، ان جی او ها و سایر گروه های اجتماعی برایم بسیار جالب بوده اند. از زمانی که دانشگاه را شروع کردم هم به عینه به اهمیت کار گروهی پی بردم.

 در واقع تحصیل ما نوعی تمرین کار جمعی هم هست. سیستم درس خواندن ما بسیار دانشجو محور است. به این معنی که برای هرکورس فقط تعداد محدودی کلاس داریم که استاد در آنها درس می دهد و اکثر جلسات درسی در قالب سمینار ها پیش می روند. سمینار ها به این شکل اند که چندین موضوع طرح می شود و  دانشجویان به چند گروه تقسیم می شوند و هر گروه یک موضوع را انتخاب می کند. هر گروه باید پیش از هر سمینار چندین جلسه برگزار کند تا به جوابی مشترک برای مسئله مربوطه برسد و این امر در رشته ما بسیار دشوار است. در حوزه روابط بین الملل هر شخص از زاویه‌ی دید منافع ملی کشور خود وارد می شود در بسیاری اوقات تضارب آرا چنان بالا می گیردکه رسیدن به یک نظر مشترک گاهی غیر ممکن می شود اما چاره ای نیست چراکه گروه باید با یک نظر واحد وارد سمینار بشود بنابراین اینقدر بحث ها ادامه پیدا می کند تا گروه یک نقطه نظر مشترک پیدا کند. پس از آن گروه ها وارد سیمنار می شوند و هر گروه باید نظرش را ارئه دهد و قادر به پاسخ دادن به انتقادات گروه های دیگر هم باشد.

به جرات می توانم بگویم که در طول این چند ماه بسیار از این سمینار ها آموختم. از اینکه چگونه می توان بحث کرد، چوگنه می توان دیگران را متقاعد کرد که چندین گام از نظر شان دور شوند و نیز چگونه متقاعد شد که چندین گام از نظر خود دور شد.

آنچه که پالمه گفت یک حرف قشنگ و یک شعار نیست. در سوئد نخست‌وزیر واقعا عضوی از یک گروه است.

No comments:

Post a Comment